Metsästysnuolten valmistaminen itse

Valmistaessasi itse nuolesi ja jousesi, saat metsästysvälineesi juuri niissä väreissä ja mitoissa, jotka haluat sekä juuri valitsemiesi komponenttien kera. Monien mielestä tämä on paras osa harrastusta! Toisaalta sellaistakaan harrastajaa, joka ostaa metsästysvälineensä suoraan kaupan hyllyltä, ei katsota metsästyspiireissä pitkin nenänvartta; meitä harrastajia on moneksi ja osalle meistä itse ampuminen on se pääasia, kun taas osa näprää mielellään tämän lisäksi myös harrastusvälineiden valmistamisen parissa.

Nuolet

Nuoliaihio voi olla materiaaliltaan esimerkiksi hiilikuitua, puuta, lasikuitua tai alumiinia. Se voi olla materiaaliltaan myös hiilikuidun ja alumiinin yhdistelmä. Nykyisin käytetään yleisimmin hiilikuituaihioita, jotka ovat helposti saatavilla sekä tasalaatuisia, mikä tekee niistä yleensä helpoimman tarjolla olevan vaihtoehdon. Nuoliaihion valintaan vaikuttavat myös ampujan oma vetojäykkyys, käytetty laukaisutapa, metsästyskärjen paino sekä nuolen ominaispaino. Aihiotyypit erovat myös esimerkiksi paksuudeltaan, seinämävahvuudeltaan ja pinnan viimeistelyltään. Metsästys- ja kilpa-ammuntaan sopivat erilaiset nuolet!

Voit viimeistellä nuolen pinnan esimerkiksi maastokuviolla tai jättää pinnan himmeän mustaksi oman makumieltymyksesi mukaan. Kannattaa pitää mielessä, että kevyt ja nopeampi nuoli lentää laakeammalla lentoradalla kuin raskaampi ja hitaampi nuoli. Keveän nuolen etuna on esimerkiksi se, että se antaa ”anteeksi” virheitä, jotka olet tehnyt etäisyyden arvioimisessa. Raskaamman ja hitaamman nuolen etuna on se, että tällainen nuoli on laukaistaessa äänettömämpi, mikä on tietysti suuri etu metsästettäessä jousella. Paras vaihtoehto tässäkin asiassa lienee yleensä keskitien kulkeminen; usein suositellaan käyttämään jousta, joka painaa 6-6,5 grainia jousen paunaa kohden.

Kun olet valinnut sopivan nuoliaihion, pitää se katkaista sopivan pituiseksi. Yleensä nuoli kannattaa katkaista noin tuuman päästä nuolihyllyn edestä. Jos nuoli on liian pitkä, on se myös liian painava, mikä aiheuttaa sen, että myös nuolen lentoradasta tulee liian kaareva. Älä siis jätä nuolta turhaan liian pitkäksi! Jos kuitenkin metsästät majavia tai kaloja, jolloin nuoleen tulee kiinnittää naru, voit jättää nuoleen pidemmän varan. Voit pyytää kaveriasi merkkaamaan sopivan katkaisukohdan siten, että sinä virität jousen ja kaveri merkkaa kohdan. Muistathan kuitenkin, ettei katkaisukohtaa merkkaava kaveri saa koskaan seistä nuolen edessä, jotta vältyttäisiin turhilta vahingoilta!

Alumiinisen nuoliputken katkaisuun voit käyttää pientä vesijohtoputken leikkuria. Hiilikuituisen aihion katkaisuun tarvitset leikkurin, jonka terä pyörii minuutissa tuhansia kierroksia. Voit myös pyytää aihion myynyttä kauppiasta katkaisemaan nuolet sinulle sopivan pituisiksi ostaessasi nuolet. On tärkeää, että leikkuupinnasta tulee suora ja ehjä. Nokki kiinnitetään useimmiten nuoliaihioon painamalla se paikalleen. Nokin tulisi asettua paikalleen jäykästi.

Tämän jälkeen siirrytään sulkien kiinnittämiseen. Ensimmäinen tehtävä tässä vaiheessa on nuoliaihion puhdistaminen sulituksen kohdalta, mikä tapahtuu alumiininuolten osalta asetonilla. Hiilikuituiset nuoliaihiot puhdistetaan isopropyylialkoholilla, jota saat apteekista. Suorita puhdistus tilassa, joka on tuuletettu hyvin ja muista käyttää suojakäsineitä. Sulitukseen voit käyttää luonnonsulkaa tai muovisulkia. Sulat liimataan siten, että ne muodostavat pienen kulman nuoliputkeen nähden, mikä auttaa tasaamaan nuolen lentämistä. Suoraa sulitusta käytetään kilpa-ammunnassa. Sulituksessa käytetään apuna sulituslaitetta.

Lopuksi nuoleen kiinnitetään kierreholkki, jonka kiinnittämisessä on tärkeää varmistaa, että holkki tulee täysin suoraan liimattaessa ja että se on täysin suorassa myös liimauksen jälkeen. Jos holkki menee vinoon, on nuoli pilalla. Lisätietoja saat yhdistyksen varapuheenjohtajalta Sami Salmiselta. Tavoitat Samin arkisin kello 18-21 välisenä aikana numerosta +358 4345643224. Tavoitat Samin myös sähköpostitse osoitteella sami.salminen@amorinnuolet.fi . Sami on harrastanut jousimetsästystä ja maastojousiammuntaa 20 vuoden ajan, joten kokemusta on jo ehtinyt kertyä reilusti molemmista harrastuksista. Lisäksi Sami rakentaa itse jousensa ja nuolensa käyttäen materiaalina muunmuassa hirven luuta. Sami kertoo sinulle mielellään lisää omista kokemuksistaan jousien ja nuolten valmistuksen osalta. Jos asut Virolahdella, Sami näyttää sinulle mielellään kädestä pitäen, miten voit valmistaa itse metsästysjousen tai –nuolia. Hyvää metsästysonnea!