Jousimetsästys

”Jousella metsästäminen on ikivanha metsästystapa, joka on nostamassa suosiotaan myös nykypäivän metsästäjien keskuudessa. Eikä se olekaan ihme, koska tässä harrastuksessa on mahdollista valmistaa jopa oma aseensa itse. Mikä onkaan hienompaa kuin syödä itse metsästettyä pyytä, joka on metsästetty omin käsin valmistetulla jousella ja omin käsin valmistetulla nuolella ja joka on vielä nyljetty omin käsin sekä kokattu herkulliseksi ateriaksi omin käsin? Löysin itse nykyisen vaimoni aikoinani siten, että valmistin hänelle kyseisen kaltaisen aterian ja päätin jo etukäteen, että hänen reaktionsa ateriaa kohtaan ratkaisisi, aionko jatkaa hänen kanssaan ja jos aion, niin kuinka vakavissani. Vaimoni totesi heti ensimmäisen haarukallisen maistettuaan, että se oli parasta ruokaa, jota hän oli koskaan syönyt, jolloin minä päätin mielessäni, että siinä on paras nainen, jonka olen koskaan elämässäni tavannut. Kuulostaa ehkä erikoiselta, että yksi ateria oli niin merkityksellinen näin ison asian päättämisessä, mutta metsästäminen on minulle niin iso asia, niin suuri osa elämää, etten voisi kuvitellakaan valitsevani puolisokseni ihmistä, joka ei tätä harrastusta ymmärtäisi tai jonka kanssa metsässä viettämästäni ajasta tulisi sanomista.” – Mikko Joutseno Amorin Nuolet ry:n puheenjohtaja.

Historiaa

Jousta on käytetty metsästykseen jo ammoisista ajoista lähtien; se on keksitty luultavasti jo 20 000-50 000 vuotta sitten. Jousi oli pitkään tärkein käytössä ollut metsästysase maailman eri osissa. Ruutikäyttöiset aseet syrjäyttivät pikkuhiljaa jousen metsästyskäytössä Suomessa, mutta vielä 1800-luvun lopulle asti Suomessakin metsästettiin vielä varsijousella sekä kolkkanuolella. Nykyisin jousella metsästävistä ampujista suuri osa käyttää hieman monimutkaisempaa jousta, taljajousta.Taljajousi keksittiin Amerikassa 1960-luvulla. Taljajouselle myönnettiin patentti vuonna 1969.

Tänään

Jousimetsästysbuumi alkoi Amerikassa 1980-luvulla siirtyen hitaasti myös Suomeenkin, jossa tämän metsästysmuodon suosio on noussut tasaiseen tahtiin. Metsästäjiä, jotka käyttävät jousta metsästysaseena, arvioidaan olevan Suomessa tänä päivänä noin 14 000 -15 000, mikä on noin 3% kaikista metsästäjistä. Jousimetsästäjistä noin 90% arvioidaan suosivan taljajousta metsästysaseenaan ja noin 10% jousimetsästäjistä arvioidaan käyttävän niinsanottuja perinnejousia metsästysaseenaan.
Pohjois-Amerikassa taljajousta käytetään metsästyksessä erittäin yleisesti ja siellä jousella saa metsästää niin riistaa, peuroja kuin suurriistaakin – jopa karhuja! Suomessa jousella saa metsästää pienriistaa sekä metsäkauriita. Suomessa lainsäädännön mukaan riistaeläimen ampumiseen käytettävän jousiaseen tulee olla sellainen, jonka jännittämiseen tarvitaan vähintään 180 Newtonin voima. Lisäksi Suomessa metsästysasetus määrittelee sen, millainen nuolen kärjen tulee olla. Muistathan, että metsästäessäsi majavia, sinun tulee kiinnittää nuoli siimalla jouseen. Muistathan myös, että varsijousta ei saa käyttää metsästysaseena!

Metsästäminen jousella on haastavaa, koska saalista tulee päästä mahdollisimman lähelle ennen ampumista. Tämä edellyttää saaliin lähestymistä mahdollisimman hiljaa hiipimällä tai eläimen ampumista koiran ajosta. Osa jousella metsästävistä metsästäjistä suosii eläinten kyttäämistä piilokojussa. Tämä metsästystapa vaatii siis kärsivällisyyttä, mutta toisaalta juuri metsästämisen haasteellisuus tuo harrastukseen sitä jotakin. Osa on jopa sitä mieltä, että jousella metsästäminen on tietyllä tavalla paljon reilumpi metsästystapa kuin metsästäminen vaikkapa haulikolla; näin eläin sekä metsästäjä ovat tasavertaisempia ja eläimellä on suuremmat mahdollisuudet paeta.

Kun metsästät käyttäen jousta metsästysaseena, on erityisen tärkeää valita käyttötarkoitukseesi sopivat välineet! Välineitä on tarjolla metsästysvälineisiin erikoistuneissa kaupoissa ja verkkokaupoissa runsaasti, mutta monet harrastajat haluavat valmistaa välineensä itse. Monelle juuri välineiden valmistaminen itse on yksi harrastuksen mieleisimmistä ja mielenkiintoisimmista puolista, koska se tarjoaa erinomaisen tilaisuuden syventää harrastusta. Voit lukea lisää tästä aiheesta sivuilta ”Metsästysnuolten valmistaminen itse” sekä ”Metsästysjousen valmistaminen itse”. Lisätietoja saat yhdistyksen varapuheenjohtajalta Sami Salmiselta. Tavoitat Samin arkisin kello 18-21 välisenä aikana numerosta +358 4345643224. Tavoitat Samin myös sähköpostitse osoitteella sami.salminen@amorinnuolet.fi . Sami on harrastanut jousimetsästystä ja maastojousiammuntaa 20 vuoden ajan, joten kokemusta on jo ehtinyt kertyä reilusti molemmista harrastuksista. Lisäksi Sami rakentaa itse jousensa ja nuolensa käyttäen materiaalina muunmuassa hirven luuta. Sami kertoo sinulle mielellään lisää omista kokemuksistaan jousien ja nuolten valmistuksen osalta. Jos asut Virolahdella, Sami näyttää sinulle mielellään kädestä pitäen, miten voit valmistaa itse metsästysjousen tai –nuolia.