Materiaalit ja prosessi

Jousen materiaalin on oltava sitkeää ja kovaa. Suomalaisista puista jousimateriaaliksi sopivat esimerkiksi jalava, vaahtera, saarni sekä pihlaja. Kädensijaan voi käyttää samaa materiaalia kuin jousen runkoonkin, mutta siihen voi tuoda myös lisäkoristeellisuutta valitsemalla materiaaliksi vaikkapa pähkinäpuun, amarillon tai läpivärjätyn koivun. Jos haluat tehdä jousestasi laminoidun, tarvitset lasikuitua sekä hyvää epoxyliimaa.

Ensimmäiseksi sinun tulee valita puu, jota käytät jousen kaarissa sekä kädensijassa. Tämän jälkeen kaarilaminaatit käytetään hiomarummussa, jossa ne ajetaan oikean kokoisiksi. Jos haluat lisätä kädensijamateriaaliin koristeraitoja tai –kuvioita, tulee tämä tehdä ennen kuin kädensija muotoillaan lopullisesti.
Kun liimattavat osat ovat valmiina, voit aloittaa liimausvaiheen, joka on rakentamisen tärkeimpiä vaiheita. Liiman valintaan tulee kiinnittää suurta huomiota ja valita liima, joka ei pursua helposti ulos laminaattien välistä. Levitä liimaa lastalla tasaisesti kaikille liimattaville pinnoille. Aseta tämän jälkeen laminaatit muottiin ja lukitse ne vaikkapa lasikuituteippiä käyttäen ennen kuin asetat paininlevyn sekä paineletkun. Aseta muotin vastakappale paikoilleen ja tarkista, että laminaatit istuvat muotissa. Paineista letku ja tarkista asettelu muotissa vielä kertaalleen. Muotin voi laittaa kuivumaan lämpökaappiin. Liima kuivuu liimatyypistä ja lämpötilasta riippuen jopa muutamassa tunnissa, mutta liiman kuivuminen saattaa viedä jopa vuorokauden. Kun kuivunut jousi irrotetaan muotista, tulee noudattaa suurta varovaisuutta! Kuivunut liima saattaa nimittäin olla reunoiltaan erittäin terävää!

Tämän jälkeen on vuorossa aihion reunojen tasoittaminen ja jousen katkaiseminen, minkä jälkeen jouseen piirretään kaarien muoto ja jousi hiotaan sekä sahataan lähelle piirrettyjä muotoja. Jousen kärkipalat tehdään esimerkiksi jostakin kovasta puulajista. Jouseen liimataan kärkipalat, joiden annetaan rauhassa kuivua.
Tämän jälkeen jousen tippeihin tehdään matalat jänneurat, laitetaan paikoilleen testijänne sekä tarkistetaan tilleröinti kaarissa. Yläkaari merkataan ja kädensija piirretään sekä muotoillaan hiomarummuilla ja käsiviilalla. Tämä vaihe vaatii runsaasti kärsivällisyyttä – ja aikaa!

Lopuksi muotoillaan tipit valmiiksi, tarkistetaan, että kaarien tilleröinti on kunnossa ja että jousi toimii täydellä 28-vedolla tai jos ampujan vetopituus poikkeaa tästä, tarkistetaan toiminta ampujan vetopituuden osalta. Tässä vaiheessa tarkistetaan myös, että kaaret toimivat rytmikkäästi, kun jousi jännitetään täydestä vedosta lepoasentoon. Viimeistelyhionnan jälkeen lakataan jousi polyureaatnilakalla pintaa välillä hioen. Kun lakkaus on valmis, kiinnitetään ikkunahylly sekä talla paikoilleen.

Lisätietoja

Tässä yhteydessä on mahdotonta kuvata kaikkia jousen valmistuksen vaiheita tarkasti ja yksityiskohtaisesti. Voit halutessasi tilata yhdistyksemme puheenjohtajalta Sami Salmiselta hänen laatimansa sähköisen esitteen metsästysjousen valmistuksesta. Esitteessä Sami esittelee jousen valmistuksen vaihe vaiheelta kuvien kera. Esite on maksuton ja se lähetetään kolmen arkipäivän sisällä siitä, kun olet tilannut esitteen, siihen sähköpostiosoitteeseen, jolla teit tilauksen. Tavoitat Samin sähköpostitse osoitteella sami.salminen@amorinnuolet.fi .

Tavoitat Samin myös puhelimitse arkisin kello 18-21 välisenä aikana numerosta +358 4345643224. Sami on harrastanut jousimetsästystä ja maastojousiammuntaa 20 vuoden ajan, joten kokemusta on jo ehtinyt kertyä reilusti molemmista harrastuksista. Lisäksi Sami rakentaa itse jousensa ja nuolensa käyttäen materiaalina muunmuassa hirven luuta. Sami kertoo sinulle mielellään lisää omista kokemuksistaan jousien ja nuolten valmistuksen osalta. Jos asut Virolahdella, Sami näyttää sinulle mielellään kädestä pitäen, miten voit valmistaa itse metsästysjousen tai –nuolia. Toivotamme sinulle hyvää metsästysonnea!